WEKO3
アイテム
「蒸す」調理を理解し生活に生かせる思考を育むやりくり授業
https://repository.lib.tottori-u.ac.jp/records/4221
https://repository.lib.tottori-u.ac.jp/records/422189c1eb71-3a87-4249-910b-2f63b6433ea3
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
btujhs52_127.pdf (797.9 kB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2021-04-26 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 「蒸す」調理を理解し生活に生かせる思考を育むやりくり授業 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ”YARIKURI lessons” to develop thinking ability that can be used in daily life through understanding steam cooking. | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 蒸す | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 探究的な学び | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食生活 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 体験的理解 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Steam | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Inquiry learning | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Cooking and independent life | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Experiential understanding | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 蒸す | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 探究的な学び | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食生活 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 体験的理解 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Steam | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Inquiry learning | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Cooking and independent life | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Experiential understanding | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
タイトル(ヨミ) | ||||||
その他のタイトル | ムス チョウリ オ リカイ シ セイカツ ニ イカセル シコウ オ ハグクム ヤリクリ ジュギョウ | |||||
言語 | ja-Kana | |||||
著者 |
岸本, 佳代子
× 岸本, 佳代子× 森原, 千晶× 中尾, 尊洋× Kishimoto, Kayoko× Morihara, Chiaki× Nakao, Takahiro |
|||||
著者所属 | ||||||
値 | 鳥取大学附属中学校 | |||||
著者所属 | ||||||
値 | 鳥取県教育委員会 社会教育課 地域学校協働活動推進担当 指導主事兼社会教育主事 | |||||
著者所属 | ||||||
値 | 鳥取大学附属中学校 | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Tottori University Junior High School | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Tottori Prefectural Board of Education Social Education Division Community school collaboration activity promotion charge Supervisor and social education director | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Tottori University Junior High School | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 今まで「蒸す」調理の学習では「蒸しケーキ」を作る等の調理実習を行ってきたが単発的な活動で終わってしまい学習したことを生活に生かすことができてないと感じた。そこで本研究では「蒸す」調理を理解し生活に生かせる思考を育むために「蒸す」という調理はどのような調理かどのような食材に適した調理かを実験を通して体験的に理解させその特徴を生かした「蒸し料理」を考えさせる授業実践を行った。|Until now, In learning "steaming" cooking, we have practiced cooking such as making "steamed cakes". However, It ended up as a one-off experience, and I felt that I couldn't put what I learned to life. Therefore, In this study, in order to understand "steaming" cooking and foster thinking that can be utilized in daily life, we let students understand through experiments what kind of cooking "steaming" is and what kind of ingredients are suitable for it, we practiced lessons to make people think about "steamed dishes" that make the best use of their characteristics. | |||||
書誌情報 |
ja : 鳥取大学附属中学校研究紀要 en : Bulletin of the Tottori University Junior High School 巻 52, p. 127-132, 発行日 2021-03-01 |
|||||
出版者 | ||||||
出版者 | 鳥取大学附属中学校 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 24345997 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA12837633 | |||||
権利 | ||||||
権利情報 | 注があるものを除き、この著作物は日本国著作権法により保護されています。 / This work is protected under Japanese Copyright Law unless otherwise noted. | |||||
情報源 | ||||||
関連名称 | 鳥取大学附属中学校研究紀要. 2021, 52, 127-132. | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |