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  2. 学術雑誌論文
  1. 鳥取大学の刊行物
  2. Yonago Acta Medica
  3. 65
  4. 3

Investigation of Bacteria from Spoiled Bottled Salad Dressing Leading to Gas Explosion

https://repository.lib.tottori-u.ac.jp/records/4649
https://repository.lib.tottori-u.ac.jp/records/4649
d62ed1aa-887f-49ac-8728-b478dce61c83
名前 / ファイル ライセンス アクション
yam65(3)_207.pdf yam65(3)_207.pdf (2.4 MB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2022-09-07
タイトル
タイトル Investigation of Bacteria from Spoiled Bottled Salad Dressing Leading to Gas Explosion
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
主題 butanediol fermentation
キーワード
主題 gas-producing Bacillus
キーワード
主題 MALDI-TOF-MS
キーワード
主題 salad dressing
キーワード
主題 16S rRNA sequencing
キーワード
言語 en
主題 butanediol fermentation
キーワード
言語 en
主題 gas-producing Bacillus
キーワード
言語 en
主題 MALDI-TOF-MS
キーワード
言語 en
主題 salad dressing
キーワード
言語 en
主題 16S rRNA sequencing
資源タイプ
資源タイプ journal article
著者 尾鶴, 亮

× 尾鶴, 亮

WEKO 4891
e-Rad 70763035
研究者総覧鳥取大学 100001482

尾鶴, 亮

ja-Kana オヅル, リョウ

en Ozuru, Ryo

Search repository
藤井, 潤

× 藤井, 潤

WEKO 4871
e-Rad 60271441
研究者総覧鳥取大学 100001119

藤井, 潤

ja-Kana フジイ, ジュン

en Fujii, Jun

Search repository
Obata, Fumiko

× Obata, Fumiko

WEKO 16626

en Obata, Fumiko

Search repository
Murota, Hiromi

× Murota, Hiromi

WEKO 16627

en Murota, Hiromi

Search repository
Shibata, Satoshi

× Shibata, Satoshi

WEKO 16628

en Shibata, Satoshi

Search repository
著者所属(英)
言語 en
値 Division of Bacteriology, Department of Microbiology and Immunology, School of Medicine, Faculty of Medicine, Tottori University
著者所属(英)
言語 en
値 Division of Clinical Laboratory, Tottori University Hospital
著者所属(英)
言語 en
値 Division of Bacteriology, Department of Microbiology and Immunology, School of Medicine, Faculty of Medicine, Tottori University
著者所属(英)
言語 en
値 Fukuoka University
著者所属(英)
言語 en
値 Division of Bacteriology, Department of Microbiology and Immunology, School of Medicine, Faculty of Medicine, Tottori University
抄録
内容記述タイプ Other
内容記述 Background: In 2020, an incident involving spoiled salad dressing from a commercial source occurred. Upon opening the bottle, the contents exploded from gas that seemed to have fermented inside the bottle. For safety concerns, we sought to investigate the bacteria from the salad dressing in order to notify the company that made the product and relevant authorities. Methods: Anaerobic and carbon dioxide culture methods were used. To determine species of colonies, MALDI-TOF-MS and 16S rRNA whole sequencing were performed. Results: There were no colonies grown in anaerobic condition; however, we obtained three colonies from the carbon dioxide atmosphere. We determined the first colony as Alkalihalobacillus clausii (Bacillus clausii), the second as Bacillus spp. such as B. australimaris, B. safensis or B. safensis subsp. osmophilus and the third as B. paralicheniformis. Phylogenic tree analysis using the16S rRNA sequence revealed these colonies to be in a proximity of known gas-producing species. The NCBI database search revealed that a key gas production pathway gene, pyruvate formate-lyase (pfl), of which the gene product catalyzes pyruvate to formate conversion, exists in B. paralicheniformis. Formate dehydrogenase (FdhH) produces CO2 from formate that the coding gene fdhF positive bacteria can participate in gas production when formate is present in the culture. And we found fdhF from A. clausii, B. australimaris/B. safensis and B. paralicheniformis. Furthermore, under butanediol producing pathway, genes coding two enzymes involved in CO2 production, namely als and ald, existed in B. australimaris/B. safensis and B paralicheniformis, whereas A. clausii possessed als. Conclusion: Candidate species A. clausii, B. australimaris/B. safensis and B. paralicheniformis from spoiled salad dressing were thought to produce CO2 gas each from their own enzymes, or in combination, which caused the explosion upon opening. The endospore forming nature of Bacillus should alert us to be cautious when considering food producing process regulations where we need to thoroughly heat any product during manufacture in order to inactivate any bacteria as there is the possibility of this type of dangerous occurrence.
書誌情報 Yonago Acta Medica
en : Yonago Acta Medica

巻 65, 号 3, p. 207-214, 発行日 2022-08-29
出版者
出版者 Tottori University Medical Press
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 05135710
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA00892882
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.33160/yam.2022.08.005
権利
権利情報 (C) 2022 Tottori University Medical Press.
情報源
関連名称 Yonago Acta Medica. 2022, 65(3), 207-214. doi:10.33160/yam.2022.08.005
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://www.lib.tottori-u.ac.jp/yam/yam/yam65-3/65-3contents.html
関連名称 https://www.lib.tottori-u.ac.jp/yam/yam/yam65-3/65-3contents.html
関連サイト
識別子タイプ DOI
関連識別子 https://doi.org/10.33160/yam.2022.08.005
関連名称 https://doi.org/10.33160/yam.2022.08.005
著者版フラグ
出版タイプ VoR
EISSN
値 13468049
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Ver.1 2023-08-02 07:21:21.089611
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